Karl-Henrik Sundström on Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin uusi hallituksen puheenjohtaja
Toukokuussa 2023 pidetyssä vuosikokouksessa Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin hallitus sai uuden puheenjohtajan. Iloksemme Karl-Henrik Sundström otti tehtävän vastaan ja seuraa täten pitkäaikaisinta puheenjohtajaamme Lars G. Nordströmiä, joka johti hallitusta vuosien 2000–2023 ajan.
Karl-Henrik Sundström toimii muun muassa pörssiyhtiö Bolidenin ja sijoittajaomisteisen Mölnlycken hallitusten puheenjohtajana. Hänellä on laaja kansainvälinen verkosto sekä vahvaa sitoutumista ja monia henkilökohtaisia kontakteja suomalais-ruotsalaisessa liike-elämässä.
"Uutena hallituksen puheenjohtajana aion erityisesti tarkastella Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin strategiaa. Missä haluamme olla viiden vuoden kuluttua, ja miten kauppakamari voi jatkossakin edistää suomalais-ruotsalaisen kaupan kehitystä?" Ruotsi on Suomen toiseksi suurin kauppakumppani Saksan jälkeen.
Göteborgissa ja Tukholmassa varttuneella Karl-Henrik Sundströmillä on taustallaan monipuolinen kansainvälinen ura merkittävillä liike-elämän aloilla. Hän on tutustunut suomalaiseen teollisuuteen ja sen päättäjiin sekä kilpailijoina että työtovereina esimerkiksi Stora-Enso AB:n toimitusjohtajana.
"Jo Ericssonilla työskennellessäni olin yhteydessä Nokian avainhenkilöihin kuten Jorma Ollilaan ja Sari Baldaufiin. Tultuani Stora-Enson varatoimitusjohtajaksi ja talouspäälliköksi vuonna 2012 asuin Helsingissä useita päiviä viikossa aina vuoden 2020 alkuun asti, jolloin lopetin kulkemisen maiden välillä ja palasin perheeni luo Tukholmaan."
Yhteyksiä Suomeen on kuitenkin edelleen, varsinkin CLC-verkostossa (Climate Leadership Coalition), joka on Euroopan suurin ilmastosta kiinnostuneiden yritysten voittoa tavoittelematon verkosto. Suomessa vuonna 2014 perustettuun verkostoon kuuluu 96 jäsentä, jotka ovat yrityksiä, yliopistoja, kaupunkeja ja tutkimuslaitoksia. Karl-Henrik Sundström toimii CLC:n puheenjohtajana ja pitää sitä kautta yhteyttä vanhoihin ystäviinsä kuten Henrik Ehrnroothiin ja Pekka Ala-Pietilään sekä muihin keskeisiin päättäjiin kuten Koneen Antti Herliniin ja entisiin ministereihin kuten Jyrki Kataiseen ja Erkki Liikaseen. Hän on vahvasti sitoutunut vihreään teknologiaan ja kestävään yhteiskuntaan siirtymiseen, mistä on osoituksena hänen asemansa tanskalaisen tuulivoimayhtiön Vestas A/S:n hallituksessa.
Matkusta Suomeen, jos haluat tehdä bisnestä!
"Olen oppinut suomalaisten kontaktieni kautta, että on tiettyjä asioita, joihin kannattaa osallistua saadakseen kunnioitusta. Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto 6. joulukuuta on yksi niistä, ja puolustusvoimien lippujuhla 4. kesäkuuta on toinen. Yksi asia on varma: jos haluat käydä kauppaa suomalaisten kanssa, mene Suomeen, puhu suomalaisille äläkä erehdy olettamaan päinvastaista. Pääset 40 minuutissa yhdelle Ruotsin tärkeimmistä markkinoista. Suomalaiset ovat myös tarkkoja siitä, miten itseään ilmaistaan. Suomenruotsalaisten kanssa puhutaan ruotsia, mutta henkilöä, jonka äidinkieli on suomi, ei pakoteta puhumaan ruotsia, jos se ei luonnistu. Suomessa on usein kolmikielinen ympäristö: suomi, ruotsi ja englanti. Kädenpuristus on aito kädenpuristus. Lisäksi on aika unohtaa myytti siitä, että päätöksenteko maidemme välillä olisi erilaista. Entinen hierarkkisuus Suomen puolella ja päättämättömyys Ruotsin puolella ovat ollutta ja mennyttä."
Karl-Henrik Sundströmin mukaan Suomessa on se hyvä puoli, että toisen sanaan voi luottaa, vuoropuhelu on konkreettista ja todelliset ajatukset välittyvät. Ruotsin hyvänä puolena on luovuus teknologisissa innovaatioissa, kulttuurissa, brändeissä ja markkinoinnissa. Tämä on tietysti yleistämistä – Suomessa on lukuisia erittäin innovatiivisia yrityksiä. Ei ole kahta muuta maata, jotka olisivat historian, kulttuurin ja arvojen osalta yhtä läheisiä ja samankaltaisia kuin Suomi ja Ruotsi.
Karl-Henrik Sundström huomauttaa, että Suomen perustuslaki takaa ruotsinkielisten oikeudet. "Kaikki hallituksen asiakirjat ja muu julkinen materiaali on saatavilla ruotsiksi. Kaikki tuotemerkinnät ovat myös ruotsiksi. Suomessa tiedetään tarkalleen, mitä Tukholmassa tapahtuu, mutta Tukholmassa tiedetään enemmän Lontoosta kuin itänaapurista."
Karl-Henrik Sundströmillä on Helsingissä omat suosikkipaikkansa kuten klassinen töölöläisravintola Lehtovaara ja legendaarinen Seahorse-pubi. "Helsingissä on erinomaisia ravintoloita kansainvälisten vientiyritysten keskittymän ansiosta."
Kauppakamari on hyvä foorumi
Ennen kuin Karl-Henrik Sundström valittiin uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi, hän oli tutustunut Suomalais-ruotsalaiseen kauppakamariin sen valtuuston jäsenenä.
"Stora Ensolle, joka toimii laajalti Ruotsissa, kauppakamari sopii hienosti kohtaamispaikaksi monella eri tasolla. Suurena yrityksenä meillä on omat yhteytemme, mutta kauppakamarissa voimme tavata pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat toimittajiamme. Ne ovat tärkeitä yhteisen kasvumme kannalta."
Tukholman ja Helsingin suurlähetystöissä järjestetyissä tapaamisissa Karl-Henrik tutustui kauppakamarin toimitusjohtajaan Kjell Skoglundiin sekä Ruotsin Helsingin-suurlähettilääseen kulkiessaan näiden kahden pääkaupungin välillä.
"Sitten valtuuston puheenjohtaja Jacob Wallenberg otti minuun yhteyttä ja kysyi, voisinko harkita ottavani vastaan hallituksen puheenjohtajan pestin Lars G Nordströmin ilmoitettua eroavansa tehtävästään. Pala sydämestäni on Suomessa, joten päätös oli helppo. Olen tehnyt sukututkimusta ja saanut selville, että 1500-luvun lopulla esi-isäni Oskar matkusti Savosta Merenkurkun yli länteen nuijasotaa pakoon."
Australiasta Tukholman saaristoon
"Vartuin tavallisessa perheessä pikkusiskoni ja isoveljeni kanssa. Suoritin varusmiespalvelukseni rannikkotykistön aluksen päällikkönä. Sen jälkeen opiskelin taloustiedettä Uppsalassa ja Tukholmassa, pääsin Ericssonille harjoitteluohjelmaan ja suoritin Harvard Business Schoolin Advanced Management Program -koulutusohjelman. Ericssonin palveluksessa sain tilaisuuden työskennellä Yhdysvalloissa, Australiassa ja Argentiinassa – puhun edelleen englannin lisäksi hyvin espanjaa."
Vuosina 2003–2007 Karl-Henrik Sundström toimi Ericssonin talousjohtajana ja varatoimitusjohtajana konsernitasolla, minkä jälkeen hän siirtyi hollantilaisen puolijohdeyhtiö NXP Semiconductorsin talousjohtajaksi ja vuonna 2012 Fortumin nykyisen toimitusjohtajan Markus Rauramon seuraajaksi Stora Enson talousjohtajaksi.
"Palasin Hollannista pohjoiseen osittain siksi, että perheeni ei halunnut muuttaa. Minulla on 32-vuotiaat kaksostyttäret, joista toinen suorittaa tohtoriopintojaan Uppsalassa ja toinen työskentelee poliisina. Poikamme on juuri valmistunut Irlannissa kansainvälisen politiikan maisteriksi opiskeltuaan ensin taloustiedettä. Vaimollani on oma yritys. Asumme Tukholman keskustassa, ja lisäksi meillä on vapaa-ajan asunto Tukholman saaristossa sekä maatila Etelä-Espanjassa. Vapaa-aikaani vietän mielelläni kahden koiramme kanssa, jotka nauttivat pitkistä metsälenkeistä."
Karl-Henrik Sundströmillä ei ainakaan käy aika pitkäksi. Jo mainittujen hallituspaikkojen lisäksi hän on myös edellä mainitun NXP:n sekä Ahlstrom Oyj:n hallituksessa ja osallistui yhtiön ostamiseen pörssistä, sekä useissa pienemmissä yhtiöissä kuten musiikkialan yhtiö Tracklib Holdingsissa.
Suomalais-ruotsalainen kauppakamari toivottaa Karl-Henrik Sundströmin tervetulleeksi joukkoonsa. Me kaikki odotamme yhteistyötä innolla!