Uutiset

"Kauppakamari on vahvempi kuin koskaan"

Tage Eriksson
"Kauppakamari on vahvempi kuin koskaan"

Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin hallituksen jäseniä käsittelevässä sarjassamme on vuorossa kauppakamarin rahastonhoitaja Tommy Ekholm, joka kertoo taustastaan ja kokemuksistaan pitkän uransa aikana suomalais-ruotsalaisessa liike-elämässä. Tommy on ammatiltaan asianajaja, mutta ne, jotka ovat hyötyneet hänen sydämellisestä sitoutumisestaan ihmisten ja yritysten välisiin suhteisiin, tuntevat hänet herra Kauppakamarina.

"Olen suomalaistaustainen ja syntynyt Helsingissä, mutta olen asunut Tukholmassa yksitoistavuotiaasta lähtien, kasvanut ja opiskellut Ruotsissa. Pitkäaikaiset yhteyteni Suomeen ja suomalaiseen liike-elämään syntyivät aika lailla sattumalta. Valmistuttuani oikeustieteellisestä toimin Tukholman käräjäoikeudessa ja etsin töitä. Yhtenä vaihtoehtona oli akateeminen ura, johon professorini kannustivat. Sitten sain vinkin eräästä asianajotoimistosta, joka etsi avustavaa lakimiestä. Otin yhteyttä, ja he kiinnostuivat suomalaistaustastani", Tommy kertoo.

Legendaarinen liikejuristi Styrbjörn Gärde kiinnostui Tommysta sen jälkeen, kun yritys oli saanut laajan asiakaskunnan Yhdysvalloista ja etsi uusia markkinoita. Tommyn tausta sopi hyvin suhteiden luomiseen suomalaisyrityksiin. Pian Tommy olikin jo hotellissa Helsingissä ja vietti siellä kolme päivää vieraillen asianajotoimistoissa ja solmien uusia kontakteja.

"Alku oli hyvä, sillä esimerkiksi metsäyhtiö Kymmene oli yksi uusista asiakkaista. Parhaimmillaan meillä oli asiakkaina seitsemän kymmenestä suurimmasta suomalaisyrityksestä."

Loistava alku omassa yrityksessä

Viisikymmentä vuotta sitten, lokakuussa 1974, Tommy perusti oman asianajotoimiston kolmen kollegansa kanssa. 

"Sekä 70- että 80-luku olivat menestyksekästä aikaa suomalaisen ja ruotsalaisen liike-elämän yhdentymiselle. Nesteen ja Nokian kaltaiset yritykset tekivät useita laajoja yritysostoja. Muistan, kun Neste osti Tudorin vanhan akkutehtaan Nolista, Ruotsin länsirannikolta, osana laajentumistaan Ruotsin kemianteollisuuden markkinoille. Entiset omistajat olivat hoitaneet yritystä huonosti. He olivat haudanneet akkuja maahan eivätkä olleet siivonneet aluetta. Nesteeseen kohdistui suuria puhdistusvaatimuksia, muun muassa vanhemmilta, joiden lapset kärsivät terveysongelmista. Silloinen toimitusjohtaja Jaakko Ihamuotila tuli paikalle ja päätti lopettaa hankkeen. Prosessi oli ennenkuulumattoman dramaattinen."

Toinen muisto on suuri mainoskampanja, jonka Nokia toteutti Observera-toimiston kanssa 80-luvun lopulla. Eri puolilla Ruotsia oli julisteita, joissa oli suomenkielisiä kysymyksiä ilman lähettäjää, mikä herätti paljon huomiota. Muutamaa päivää myöhemmin vastaukset ilmestyivät Nokian nimissä ruotsiksi sinivalkoisessa profilointikampanjassa, joka sai paljon julkisuutta. Tommy kertoo, että myös hänen toinen asiakkaansa Neste aloitti yhteistyön saman mainostoimiston kanssa.

Tommy teki kovasti töitä mielenkiintoiseen aikaan. "Olin nuori ja vahva, ja minulla on vain hyviä muistoja suomalaisyritysten laajentumisesta Ruotsiin. Yrityksemme kasvoi, mutta eräänä päivänä minusta alkoi tuntua, että oli aika luopua siitä. Lähdin osakkaaksi Gunnar Lindhin asianajotoimistoon, joka on nykyään osa kansainvälistä DLA Piper -konsernia. Vuonna 1993 yrityksessä oli noin 30 juristia ja kahdeksan osakasta. Nykyään siellä on lähes 200 juristia."

Tommy on jatkanut toimintaansa liikejuristina pienimuotoisemmin omassa yrityksessään, Advokatfirman Tommy Ekholm AB:ssä. "Olen erittäin iloinen siitä, että olen saanut olla osa suomalais-ruotsalaista verkostoa kaikki nämä vuodet. Olen nykyään vanhempi ja hitaampi, mutta kokemus voittaa. Ehkä sitä voisi sanoa viisaudeksi. Urani on ollut erittäin onnekas, ja minulla on käynyt hyvä tuuri elämässä. Palaset ovat loksahtaneet paikoilleen."

Vuosikymmeniä kestänyt suhde kauppakamariin

Tommy on ehtinyt kokea kahdeksan toimitusjohtajaa sen jälkeen, kun tuli mukaan kauppakamarin toimintaan 70-luvun alussa. Hän on istunut hallituksessa pitkään ja kokenut toiminnan monet eri vaiheet. Toisinaan asiat ovat kärjistyneet, jolloin Tommyn juridisesta asiantuntemuksesta on ollut hyötyä, mutta suurimmaksi osaksi kaikki on sujunut sulassa sovussa. Kauppakamariaikoihin on sisältynyt myös jännittäviä hetkiä, kuten matkustaminen yksityiskoneella Brommasta Helsinkiin silloisen hallituksen puheenjohtajan Curt G. Olssonin ja muiden ruotsalaisten valtuuston ja hallituksen jäsenten kanssa. Suomessa heitä odotti pääministeri Esko Aho ja illallinen legendaarisessa Savoy-ravintolassa.

Eräs todella dramaattinen hetki oli se, kun nuori asianajaja Tommy sai puhelun varhain maanantaiaamuna 23. maaliskuuta 1970. Kauppakamarin silloinen toimitusjohtaja Caj Lindén oli edellisiltana ollut illallisella Herbert Obermarkin kanssa. Obermark tunnetaan Finn Finland -kampanjan luojana, joka toi Suomen viennin Ruotsin kartalle. He olivat olleet matkalla Suomen-laivalle, kun vastaantuleva auto törmäsi Herbertin autoon. Herbert, hänen vaimonsa ja kaksi alaikäistä tytärtään kuolivat, mutta Caj selvisi hengissä matkustajan paikalla. Tommya pyydettiin käymään Herbertin kotona, ja hän oli hämmästynyt siitä, miten siistiä kaikki oli: "Aivan kuin he olisivat halunneet jättää kaiken järjestykseen.”

Onnettomuuden jälkeen Tommy liittyi kauppakamarin toimintaan yhdessä tuttujen toimitusjohtajien kanssa. "Tunsin esimerkiksi Leif Hernbergin hyvin Nokian ajoilta, samoin hänen isoveljensä, joka toimi johtavassa asemassa Kymmenessä."

Uudet ajat ja vahva kauppakamari

Tommy on saanut todistaa Suomen muuttumista: maa, jonka oli aiemmin huomioitava kaikki Neuvostoliiton mielipiteet, on nyt maa, joka viitoitti Ruotsille tietä Natoon, mikä on suuri kontrasti aiempaan.

"Muistan, kun presidentti Mauno Koivisto sai ruotsalaistoimittajalta arkaluonteisen kysymyksen Neuvostoliitosta ja antoi sfinksimäisen vastauksen: ’En aio vastata tähän kysymykseen, mutta huomatkaa, että olisin voinut antaa vieläkin ytimekkäämmän vastauksen.’”

Tommy nauratti anekdootilla myöhemmin presidentti Sauli Niinistöä. "Niihin aikoihin kritiikkiä ei sallittu, mutta nykyään eletään erilaista aikaa."

Kun Tommylta kysytään hänen suhteestaan kauppakamariin nykyään, hän vastaa, että kauppakamari on ollut mukana hänen elämässään oleellisella ja miellyttävällä tavalla. "Mielestäni kauppakamarin johtajat ovat toimineet erittäin hyvin. Nykyinen toimitusjohtaja Kjell Skoglund on muurinmurtaja, oikea luonnonvoima. Kun me johtokunnassa palkkasimme hänet, seurasimme hänen edistymistään hullaantuneina – hän on osoittautunut loistavaksi johtajaksi, joka on vahvistanut kauppakamarin asemaa ja taloutta. Kauppakamarin viime vuosien kehitys on kulkenut käsi kädessä Suomen ja Ruotsin välisen hyvän taloudellisen, sotilaallisen ja poliittisen yhteistyön kanssa. Kauppakamari on nykyään epäilemättä entistä tärkeämpi kumppani Suomen ja Ruotsin välisten kauppasuhteiden edistämisessä, erityisesti pk-yrityksille."

Tommy sanoo, että hallituksen mielestä on erinomaista, että kauppakamari on onnistunut rekrytoimaan näin suuren määrän kultajäseniä. "Tämä on kuin päivittäistavarakauppa: uusia tuotteita voi tuoda markkinoille, mutta se ei riitä – tuotteiden on myytävä pitkällä aikavälillä. Suhtaudun ihaillen ja luottavaisesti siihen, miten kauppakamari hoitaa tehtäviään."

Aiheeseen liittyvät artikkelit