Uutiset

Kauppakamarin verkosto houkutteleva uusille viennin toimijoille

Tage Eriksson
Kauppakamarin verkosto houkutteleva uusille viennin toimijoille

"Perinteenä on liekin eteenpäin vieminen, ei tuhkan palvominen." Tällä Gustav Mahlerin suosikkisitaatilla, jota on käyttänyt myös brittifilosofi Thomas More, on ollut suuri merkitys Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin hallituksen jäsenelle Philip Aminoffille.

Philip Aminoff toimii tällä hetkellä puheenjohtajana, varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä useissa eri toimialojen perheyrityksissä kuten Vehossa, Helvarissa ja Fastemsissa, joilla kaikilla on kasvavaa toimintaa Ruotsissa. Hän on aiemmin toiminut puheenjohtajana Saksalais-suomalaisessa kauppakamarissa, mikä tuo hänelle hyvää näkemystä Suomen ja Ruotsin väliseen kauppaan – sekä yhtäläisyyksiin että eroihin. Toisenlaista näkökulmaa tuo viinitilan yhteisomistus Italian Piemontessa.

"Olen työskennellyt urani aikana kaikilla eri tasoilla teknisen tukkukaupan kiertävästä myyjästä tuotepäälliköksi, markkinointipäälliköksi, osastopäälliköksi, toimitusjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi tai puheenjohtajaksi eri perheyrityksissä, niin omissani kuin muissa. Minulle on ollut tärkeää saada antaa soihtua sukupolvelta toiselle – olen aina työskennellyt sellaisilla aloilla, joita ei ole ollut ennen olemassa. Yritysten tuotteita ja palveluita ovat olleet muun muassa muoviraaka-aineet, diabeetikoiden lääketieteellinen pikadiagnostiikka, digitaalinen kuvantamisteknologia ja tehdasautomaatio", kertoo Philip, joka on suorittanut kauppatieteen korkeakoulututkinnon Hankenissa ja MBA-tutkinnon arvostetussa INSEAD-korkeakoulussa Ranskassa.

"Olen kuitenkin aina ollut myös aktiivinen kansalaisyhteiskunnan toimija. Teini-ikäisenä olin lukion oppilaskunnan puheenjohtaja, myöhemmin Hankenin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja yliopiston hallituksen jäsen. Yksi erityisen motivoiva projekti oli Hankenin alumnitoiminnan kehittäminen.”

Tunnustuksena työstä perheyrityksen ulkopuolella Philipille myönnettiin 1. marraskuuta 2024 Ruotsin kauppakorkeakoulun kunniatohtorin arvonimi hänen yhteiskunnallisesta panoksestaan.

Kehittänyt EU:n perheyrityksen määritelmän

Philip toimi 2000-luvun alussa aktiivisesti Suomen Perheyritysten liitossa sekä European Family Businesses (EFB-GEEF) -organisaatiossa, joka tuo yhteen perheyrityksiä ja pyrkii kehittämään niiden toimintaedellytyksiä. Osana tätä työtä hän oli mukana kehittämässä perheyrityksen määritelmää muun muassa tilastoraportoinnin helpottamiseksi. "Tuloksena on nyt vakiintunut EU:n yleinen määritelmä perheyrityksistä. Se soveltuu kaikkiin maihin ja mahdollistaa keskustelun perheyritysten taloudellisesta ja poliittisesta merkityksestä."

"Olen useita vuosia työskennellyt pääasiassa yritysten hallituksissa ja auttanut parantamaan omistajan ja hallituksen sekä johdon välistä ketjua. Se helpottaa strategian laatimista ja toteuttamista sekä tarjoaa hyvän perustan yrityskaupoille ja sukupolvenvaihdoksille. Minusta on hienoa työskennellä ihmisten kanssa ja keskustella ratkaisuista."

Vapaa-ajallaan Philip lukee paljon, mielellään elämäkertoja ihmisistä, jotka ovat tehneet jännittäviä asioita muuttuvassa maailmassa sekä faktakirjoja historiallista tapahtumista. "Jos haluaa ymmärtää nykypäivän Eurooppaa, on ymmärrettävä, miten esimerkiksi Habsburgit ajattelivat."

Myös luonto on hänelle tärkeä – hän rentoutuu metsässä kävelemällä ja luontoa tarkkailemalla. Sama pätee antoisiin päivällisiin ystävien ja perheen kanssa, sillä kolme lasta ja lapsenlapsi tuovat hänen elämäänsä paljon iloa.

"Ruoasta puheen ollen olen ainoa suomalainen italialaisen Le Pianen viinitilan johtokunnassa Bocassa, Pohjois-Piemontessa. Se oli pahasti rappiolla sen jälkeen, kun viinialan työntekijät siirtyivät toisen maailmansodan jälkeen Italian tekstiiliteollisuuteen. Sveitsiläisen viininvalmistajan Christoph Künzlin johtama viinitila on nyt elpynyt – viinitarhoja oli ennen sitä jäljellä enää puoli hehtaaria. Olemme hiljattain tuoneet markkinoille uuden valkoviinin ja ostaneet lisää maata. Punaviinejämme myydään Systembolagetissa Ruotsissa sekä monissa ravintoloissa Suomessa, ja niitä viedään eri puolille maailmaa."

Vahvat siteet Ruotsiin

Aminoffin perheellä on vahvat siteet Ruotsiin, niin perheen kuin liike-elämän kautta. Ruotsin puolella tytäryhtiöihin kuuluvat muun muassa autoliike Veho Bil, valaistuksen ohjausjärjestelmiä valmistava Helvar sekä Fastems, joka on toimittanut työstökoneiden ja robottien automaatiojärjestelmiä useille suurille ruotsalaisille konepajayrityksille ja niiden suomalaisille tytäryhtiöille.

"Täysin automatisoitu, ympärivuorokautinen tuotanto lyhentää toimitusaikoja ja vähentää pääoman sitoutumista – kaikki voidaan tehdä katkeamatta. Kyse ei kuitenkaan ole vain liike-elämästä, vaan minulla on kiinteä suhde Ruotsiin myös erittäin vahvojen perhesiteiden ansiosta. Aminoffin suku jakaantui 1600-luvulla Ruotsiin muuttaneeseen ja Suomeen jääneeseen haaraan, mutta suvun sisäinen yhteenkuuluvuus on edelleen vahva. Isäni sukupolvessa hänen serkkunsa Ruotsissa olivat niin sanottuja kaksoisserkkuja eli serkkuja sekä isän että äidin puolelta. Vahva perheyhteys on ollut erittäin tärkeä."

Kahdenvälinen kauppakamari voi vapauttaa pk-yritysten potentiaalin

Philip tuli mukaan Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin toimintaan, kun toimitusjohtaja Kjell Skoglund hankki Veho Bil AB’n jäseneksi ollessaan yhteydessä Kenneth Nymaniin, joka oli Ruotsin Vehon johtaja. Kun Kenneth jäi eläkkeelle, Philipiä pyydettiin jatkamaan yhteyshenkilönä ja hallituksen jäsenenä.

"Olin toiminut pitkään aktiivisesti Saksalais-suomalaisessa kauppakamarissa ja nähnyt, miten valtava vaikutus kahdenvälisellä kauppakamarilla voi olla. Suomen pk-yrityksissä on niin paljon hyödyntämätöntä vientipotentiaalia. Kauppakamari voi yksityisellä puolella auttaa yrityksiä paljonkin juuttumatta kiinni valtion byrokratiaan. Suomessa on lukuisia palveluja ja tuotteita, jotka voisivat löytää ostajia Ruotsista. Yrityksillä on oltava paikallinen keskus, joka ohjaa niitä oikeaan suuntaan. Saksassa kaikkialla on alueellisia ja paikallisia kauppakamareita, jotka voivat auttaa. Suomalais-ruotsalaisella kauppakamarilla on houkutteleva verkosto, jossa on hyviä kontakteja. Polarisoitumisen ja luottamuspulan aikana kauppakamarin kaltaisen verkoston vaaliminen on erityisen tärkeää."

Philip huomauttaa, että monet asiat, jotka ovat menneet Suomen kannalta hyvin, ovat seurausta siitä, että on ollut oikeat henkilökohtaiset kontaktit Ruotsissa.

"Hallituksessa on ollut hauska huomata, että painopiste on niin selvästi kamarin ydintoiminnassa eli siinä, että edistetään yritysten mahdollisuuksia vakiinnuttaa asemaansa ja kasvaa vientimarkkinoilla. Hallitus pohtii parhaillaan, miten tätä työtä voitaisiin parhaiten kehittää."

Philipin mielestä verkosto on niin tärkeä voimavara, että tulisi miettiä, miten sitä voidaan käyttää entistä paremmin vipuvoimana. Hallituksen ulkopuolella esimerkiksi valtuustossa on lahjakkaita ihmisiä, ja on tärkeää, että kauppakamarin taloudelle merkittävät kultajäsenet kokevat saavansa vastinetta ponnisteluilleen ja että he voivat myös antaa jotakin takaisin kauppasuhteiden kehittämiseksi ja lujittamiseksi.

"On myös mielenkiintoista, että kauppakamarilla on nyt myös nimitysvaliokunta. Nimitysvaliokunta edustaa usein yrityksen omistajuutta tai organisaation tarkoitusta. Täytyy tulkita, mikä on organisaation perimmäinen tarkoitus, ja sen perusteella ehdottaa sopivia ehdokkaita hallitukseen."

Kehitettäviä asioita

Philip on miettinyt, miten kauppakamarin toimintaa yritysten kanssa voitaisiin kehittää. Hän haluaa nostaa esiin kaksi asiaa, joilla saataisiin paljon aikaan.

"Ensinnäkin kauppakamari voi toimia kätilönä alakohtaisissa tapaamisissa esimerkiksi ruotsalaisen konepajateollisuuden ja suomalaisten alihankkijoiden tai ohjausjärjestelmien ja ohjelmistojen toimittajien välillä tai turvallisuuspolitiikan alan yritysten ja hallituksen välillä. Toinen asia on se, että kauppakamari voi nimenomaisesti edistää etujen lähentymistä geopoliittisessa kontekstissa sekä taloudellisessa että poliittisessa ulottuvuudessa."

Esimerkkejä saksalais-suomalaisesta yhteistyöstä ovat alakohtaiset tapaamiset, joissa saatetaan yhteen Saksan vahva autoteollisuus ja suomalaiset alihankkijat, sekä uusiutuvaan energiaan, kuten vetyyn tai vaikkapa kyberturvallisuuteen, liittyvät seminaarit ja opintomatkat.

"Jos investoi tarpeeksi ja saa liike-elämän keskeiset päättäjät mukaan, tulevat muutkin yritysjohtajat mukaan ja sitten myös poliittiset päättäjät, mikä on yhä tärkeämpää tällaisena geopoliittisen epävarmuuden aikana. Vuosien mittaan oppii tuntemaan eritasoisia johtajia ja voi auttaa luomaan uusia kontakteja – olen koko elämäni ajan työskennellyt useilla eri toimialoilla ja oppinut muilta. Yhdistämisen voima on todella tehokas – sitä on jo kehitetty paljon, ja jos maamme hyödyntävät toistensa tietotaitoa, molemmat hyötyvät. "Suomessa meillä on paljon huippuosaamista ja hienoja tutkimuskeskittymiä, mutta meiltä puuttuu ruotsalainen limittäisyys ja yhteys teollisuuteen. Täällä voimme yhdessä luoda menestyksen kaavan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit