Tulevat tapahtumat

Seminaari: Suomen taloudellinen haaste

Seminaari: Suomen taloudellinen haaste

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari järjestää yhteistyössä Suomen Tiedeseuran ja Norjalais-Suomalaisen Kauppayhdistyksen NOFIn kanssa seminaarin "Suomen taloudellinen haaste – kasvu ja innovaatiot muuttuvassa maailmassa" Helsingissä 19. maaliskuuta 2025.

Vuoden 2008 pankkikriisi ravisteli maailmantaloutta. Useimmat maat toipuivat nopeasti mutta Suomi ei kuitenkaan ollut yksi niistä. Nokian romahdus aiemmasta maailmaa johtavasta asemasta heikensi maan taloutta, eikä mikään muu yritys täyttänyt tyhjiötä. Monet menestyneet startup-yritykset on myyty kansainvälisille ostajille sen sijaan, että ne olisivat laajentuneet Suomessa, ja ulkomailta tulleet investoinnit ovat olleet rajoitettuja ja niiden jalostustaso on ollut matala. Itärajan sulkemisen myötä aiempi läheisyys Venäjään vientimarkkinana on menettänyt merkityksensä.

Suomen vienti koostuu yhä enemmän bulkkitavaroista sen sijaan, että se keskittyisi korkean jalostusasteen tuotteisiin. Pohjoismaiset naapurimaat sen sijaan osoittavat jatkuvaa talouskasvua. Miten Suomen palvelusektori pärjää, ja pysyykö maa mukana innovaation ja huipputeknologian kehityksessä? Ja mitä Tanska, Norja ja Ruotsi ovat tehneet toisin kuin Suomi?

Seminaarissa vertaillaan Pohjoismaiden talouksia ja pohditaan syitä eroihin. Ovatko ongelmat demografisia, kulttuurisia, kielellisiä vai liittyvätkö ne Suomen syrjäiseen sijaintiin? Vai löytyvätkö syyt rakenteellisista ongelmista ja työmarkkinoiden joustamattomuudesta? Mitä Suomen on vahvistettava ja kehitettävä saavuttaakseen jälleen kasvua?

Seminaarin tiedot

Aika: 19.3.2025 klo 14.00–16.00 (lounas klo 13-14).
Paikka: Handelsgillet, Kasarmikatu 23, Helsinki.
Kieli: Ruotsi.
Ilmoittautuminen: Viimeistään 11.3 ilmoittautumislomakkeella »
Muuta:
Paikkoja on rajoitetusti. 
Järjestäjät: Suomalais-ruotsalainen kauppakamari, Suomen Tiedeseura, NOFI Norjalais-Suomalainen Kauppayhdistys.

Ilmoittaudu

Ohjelma:

14.00

  • Avaus: Kjell Skoglund, toimitusjohtaja, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari

14.15

Laura Hartman
  • Ruotsi vrt. Suomi – elinkeinoelämä, työmarkkinat ja taloudellinen kasvu
    Laura Hartman on suomalainen kansantaloustieteilijä ja entinen Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestön (LO) pääekonomisti. Hartman on toiminut tutkijana ja analyytikkona sekä akateemisissa että julkisissa yhteyksissä ja on tunnettu kyvystään yhdistää taloudellinen analyysi yhteiskunnallisiin näkökulmiin. Seminaarissa hän analysoi ja vertailee Ruotsin ja Suomen elinkeinoelämää, valaisee eroja ja yhtäläisyyksiä siinä, miten elinkeinoelämä ja poliittiset rakenteet toimivat yhdessä, ja keskittyy erityisesti työmarkkinoiden rooliin, työrauhaan ja yritysten organisatorisiin edellytyksiin. Hän tarjoaa näkemyksiä siitä, miten nämä tekijät vaikuttavat talouskasvuun molemmissa maissa.

14.40

Philip Aminoff
  • Haasteet ja mahdollisuudet Suomen vientiriippuvaiselle taloudelle geopoliittisesti epävarmassa maailmassa
    Philip Aminoff on suomalainen yritysjohtaja ja yrittäjä, jolla on pitkä ura perheyrityksissä ja hallitustyöskentelyssä. Hän on toiminut johtotehtävissä useissa yrityksissä, mukaan lukien Tenetorin, Helvar Mercan ja Helectronin hallituksen puheenjohtajana sekä Vehon, Helvarin, Fastemsin ja Electrosonicin varapuheenjohtajana. Seminaarissa Aminoff puhuu Suomen taloudellisista haasteista nykyisessä globaalissa ja muuttuvassa markkinaympäristössä. Hän tarjoaa näkemyksiä siitä, miten Suomen talouden rakenteelliset ongelmat, vientiriippuvuus ja kilpailutilanne mukaan lukien, vaikuttavat maan kasvumahdollisuuksiin. Lisäksi hän analysoi, miten Saksan talouden heikko kehitys yhtenä Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista vaikuttaa Suomen elinkeinoelämään ja taloudellisiin näkymiin tulevaisuudessa.

15.05

Edvard Johansson
  • Tuotteliaisuus, kieli ja kaupankäynti: Mistä Suomen kilpailukyky muodostuu?
    Edvard Johansson on kansantaloustieteen professori Åbo Akademissa. Hänellä on tausta Svenska handelshögskolanissa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa (ETLA) sekä Lehman Brothersilla. Hänen asiantuntemuksensa kattaa terveydenhuoltotalouden, makrotalouden ja työmarkkinakysymykset. Johansson analysoi aluksi viimeisen 20 vuoden tuottavuuskehitystä Suomessa ja Ruotsissa sekä tunnistaa joitakin tekijöitä, jotka selittävät Ruotsin vahvempaa kasvua. Mitkä taloudelliset ja rakenteelliset erot ovat antaneet Ruotsille etumatkaa – ja mitä Suomi voi oppia tästä? Lisäksi Johansson esittelee uutta kvantitatiivista tutkimusta ruotsin kielen merkityksestä kaupankäynnille Ruotsin ja Pohjoismaiden kanssa. Yhä globalisoituvassa maailmassa, jossa englanti on hallitseva kieli, onko ruotsin kielen taidolla edelleen merkitystä yritysten käyttäytymiselle Pohjoismaiden markkinoilla? Johansson tarjoaa näkemyksiä siitä, miten kielitaito vaikuttaa liikesuhteisiin ja vientimahdollisuuksiin.

Sylvia Bjon

15.30 Paneeli

  • Moderaattorina toimii Sylvia Bjon, Hufvudstadsbladetin politiikka- ja talous -toimituksen uutispäällikkö

Suomen talouden tulevaisuus

Paneeli tutkii Suomen taloudellista maisemaa ja käsittelee keskeisiä teemoja, kuten talousuudistuksia, yritysilmapiiriä ja osaamista. Tarkastelemme, miten nämä tekijät voivat yhdessä vahvistaa Suomen globaalia kilpailukykyä.

Osallistu dynaamiseen keskusteluun Suomen talouden varmistamiseen tähtäävistä strategioista.

Panelistit:

  • Penna Urrila, Suomen Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) johtava ekonomisti
  • Lars Hagebris, Director, International Operations, Invest in Finland at Business Finland
  • Anna Ekelund, Analyschef, Dagens Industri

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit